Richtinggever
Energetisch Therapeut en Coach

 

Home | Blogs | Contact

Leer je intuïtie ontwikkelen én gebruiken

 
 
Marcel Claessens
Aanbod
Blog
Reiki
Ervaringen
Contact

Richtinggever 5

Hallo ...,

Afgelopen week was ik op gesprek bij de directeur van een middelbare school in Utrecht, om te praten over het programma Schoolsteward. Dat is een training die ik geef waarbij leerlingen leren om elkaar op een respectvolle manier aan te spreken bij ongewenst gedrag. Resultaat is dat de school schoner, rustiger en veiliger wordt. Aan het eind van het gesprek vroeg de directeur of ik nooit moeite had met het ‘houden van orde’ in de klas? “Nee, eigenlijk nooit” was mijn antwoord, waarop zij zei: “oh maar jij bent natuurlijk ook jarenlang marineofficier geweest”. Die opmerking zette mij aan het denken…

Balans

In mijn ogen gaat het niet om het afdwingen van jouw wil door ‘op je strepen te gaan staan’. Respect moet je verdienen en dat doe je door voorbeeldgedrag, door het creëren van vertrouwen en contact te houden met de ander(en). Ik heb altijd gekozen voor een speelse, lichte stijl. Een balans tussen humor en loslaten waar mogelijk en in je kracht staan waar nodig. Die balans, daar gaat het om.

Dat ben ik ook wel eens vergeten in een voorbereiding voor de training op scholen. Ik liep een keer mee bij een training op een school en corrigeerde twee leerlingen die steeds zaten te praten. Onmiddellijk begonnen andere leerlingen te spelen met hun mobiele telefoon, daar reageerde ik op, waarop weer anderen begonnen te kletsen. Ik was het contact met de klas kwijt, was brandjes aan het blussen en liep achter de feiten aan. Totdat ik zag wat er gebeurde, diep ademhaalde en weer in mijn kracht ging staan. Het was een leerzame les, vooral voor mij. Na afloop zei de trainer die erbij zat, dat hij die training voor het eerst de lach op mijn gezicht had gemist.

Sinds dat moment is ‘de lach op mijn gezicht’ mijn innerlijke waarborg om te weten of ik de balans heb tussen grenzen stellen en gevoel volgen. Als ik vrolijk ben, ben ik in de flow, heb ik de balans en het contact met de klas. Ontbreekt de lach, dan ben ik te hard aan het werk, dan ben ik aan het forceren en niet op een lichte en speelse manier in verbinding.
Het gaat om de balans, in alles. Je kunt niet als een kind alleen maar doen wat leuk is voor jezelf. Je bent immers niet alleen, maar samen, in verbinding met de ander, met een klas, met een groep, met de samenleving. Een balans tussen jezelf de ruimte geven en de ander ruimte geven. Jezelf zien en de ander zien.

Wat te doen als je merkt dat je je lach, je speelsheid even kwijt bent? Ik ben onlangs begonnen met yoga en kan dan ineens balen als een houding niet lukt, of betrap me op de gedachte dat het wel voorbij mag zijn wanneer de les erg zwaar is. Op dat moment helpt het mij als ik tegen mezelf zeg: “oh ja, ik doe dit omdat ik het leuk vind’. Wanneer je dus je balans even kwijt bent, herinner je dan wat je plezier brengt in wat je aan het doen bent!