Richtinggever
Energetisch Therapeut en Coach

 

Home | Blogs | Contact

Leer je intuïtie ontwikkelen én gebruiken

 
 
Marcel Claessens
Aanbod
Blog
Reiki
Ervaringen
Contact

Richtingever 6

Hallo ...,

Terwijl buiten de winter zijn poot stijf houdt en de lente ongeduldig staat te trappelen, lijken veel mensen om mij heen midden in de herfst te zitten. Een periode van loslaten, loslaten van oude patronen, overtuigingen en relaties. Iets wat daarbij kan helpen, is om het speels en luchtig te houden. Zoals ik de vorige keer al schreef*, is ‘de lach op mijn gezicht’ mijn innerlijke waarborg om te weten of ik in balans ben. Als ik vrolijk ben, ben ik in de flow en ben ik in balans.

Houd het luchtig

Als jij ook in een proces van ‘loslaten’ zit, dan raad ik je aan om het speels en luchtig te houden. Veel mensen zijn erg serieus bezig met hun processen, of zo je wilt met spiritualiteit. Dat wordt dan een nieuwe ambitie: nu moet ik zonder ego zijn, nu moet ik het goed doen, nu moet ik loslaten. Maar heling komt door speelsheid. Voor overgave gelden geen regels, er is geen ‘moeten’. Er is geen antwoord op de vraag: hoe moet ik loslaten, want dan ben je nieuwe regels aan het bedenken, in plaats van ontspannen laten ontstaan wat aan het ontstaan is.
 
Natuurlijk, wanneer ik cliënten in mijn praktijk voor het eerst leer gronden, vraag ik ze ook om hun twee voeten naast elkaar op de grond te zetten. Dat wil echter niet zeggen dat dat een regel, een eis is. Dat je alleen kunt gronden met twee voeten plat op de vloer. Het universum is te groot om zich te laten beperken door aardse regeltjes. Of dacht je soms dat het universum tegen de man in de rolstoel, die zijn voeten niet op de grond kan zetten, zegt: “sorry, jij kunt je nu niet verbinden met de aarde”? Of tegen al die mensen die in een ziekenhuis in een bed liggen? Of dat al die mensen die varen op zee zijn opgegeven? Nou dan was ik tijdens mijn varende periodes als marineofficier vaak niet gegrond…
 
Houd het speels, maak geen (nieuwe) regels. Doe wat voor jou goed voelt. Uiteraard kun je muziek opzetten als je bijvoorbeeld gaat mediteren, of een kaars aansteken, of kristallen gebruiken, maar geef je kracht niet weg aan rituelen. Het zou toch jammer zijn als je iets wilt doen en je denkt dat je dat niet kunt omdat je nu eenmaal geen kristallen bij je hebt, of geen kaarsje meer in huis hebt.
 
En daarbij: kijk met humor en mildheid naar jezelf. Ik weet nog dat toen ik voor het eerst met het enneagram in aanraking kwam, ik een ontzettende weerstand voelde. Word ik nu in een hokje geplaatst? Pas toen ik later met humor en mildheid naar mezelf kon kijken, herkende ik de patronen van mijn enneagramtype. Wat heb ik gelachen om mijn (onbewuste) gedrag! En dan kan heling ontstaan, dan kun je lachen om je automatische reacties en als je dat kunt, kun je gaan spelen met ander gedrag.  

Hetzelfde geldt wanneer je aan het eind van elke dag tegen jezelf zegt dat je meer had kunnen doen als je de tv of de computer eerder had uitgezet. Wees mild naar jezelf, neem jezelf niet zo serieus! Je mag genieten en je mag fouten maken. Of beter nog: noem het geen fout maar hooguit een vergissing. En morgen is er weer een dag, dan kun je het anders doen, of nog een keer hetzelfde, wat maakt het uit? Geef jezelf de ruimte!
 
Over een week, op zondagavond 7 april geef ik een workshop “Spelen met Energie(beheer)”. In die workshop gaan we op een speelse manier ervaren wat voor invloed de energie van anderen op jouw energie heeft en hoe je kunt voorkomen dat je jouw energie weggeeft. Je leert wat de kracht is van gedachten en hoe je oude energie die je niet meer nodig hebt, kunt opruimen. Maar bovenal: we houden het luchtig, er zijn geen regels! Als je interesse hebt, kun je je opgeven via deze link.